Користь і цінність сиру
Сир — один з найулюбленіших гостей нашого столу. Цей унікальний продукт виготовляють з сиро придатного молока, додають спеціальні ферменти і молочно-кислі бактерії. Калорійність цього продукту залежить від жирності, на 100 гр сиру — 330-370кКал.
Натуральний сир має корисні властивості. Пов’язано це з тим, що в його склад входить молоко. А свіже молоко — біологічний продукт, благотворно впливає на весь організм. Сир — продукт масового вживання, щодня в раціон необхідно вводити від 70 до 120 грам сиру, маленькій дитині достатньо 50 грам.
Користь від сиру
1. Лікувальна та дієтична цінність цього продукту в тому, що він містить легкозасвоювані повноцінні білки, до 22%, і 30% жиру, набір корисних вітамінів (В, С, D, Е, F), мінеральні речовини (кальцій, магній, фосфор, йод , залізо, цинк, мідь). Ці компоненти допомагають нашому організму і сприяють виробленню енергії, відновлюють зір, регулюють процес росту волосся, нігтів, зміцнюють структуру волосся, беруть безпосередню участь у травних процесах. У сирі міститься повний вітамінний комплекс для розвитку організму.
2. Сир — головний постачальник амінокислот (метіонін, триптофан). Дефіцит амінокислот призводить до зневоднення організму, порушується водний баланс.
3. Часто цей продукт включають в раціон людям, які стежать за своєю фігурою. Для дієти рекомендовано використовувати нежирні сорти твердого сиру: Моцарела, Чедер, Литовський.
4. Сири брі та камамбер благотворно впливають на роботу кишечника. Пояснюється це тим, що сир має кірку цвілі. Вона допомагає і прискорює процеси травлення в кишечнику.
5. Якщо в організмі дефіцит кальцію, то терміново вводьте в раціон сир епуас або гауду. Ці сири дуже корисно споживати маленьким дітям і особам старше 40 років.
6. Сири всіх сортів дуже корисні при туберкульозі.
Класифікація сирів
За способом приготування сири діляться на:
— сичужні (сир утворюється за рахунок сичужного ферменту);
— кисломолочні (в молоко додають кисломолочну закваску).
Найвідоміші категорії сирів:
1. Тверді. Тверді сорти сирів проходять тривалий процес дозрівання (до 6 місяців). Всі види твердих сирів готуються шляхом способу пресування. До попадання під прес сири варять у великих металевих ємностях при певній температурі.
2. М’які. Мають м’яку, пастоподібну консистенцію, приємний вершковий або молочний смак. Часто подають як «пасту» до гарячого хліба або коржів. Сир виготовляють зі свіжого пастеризованого коров’ячого молока, з додаванням бактеріальної закваски. Класифікуються на: без дозрівання; з дозріванням.
3. Плавлені. Цей вид сиру виробляють на основі твердих сортів. З додаванням спеціальних компонентів: вершкового масла, вершків і сухого молока.
4. Розсільні. Особливість цього сиру в тому, що термін дозрівання від 1 до 3 місяців проходить в солоному розсолі. Такі сири містять від 4до 8% кухонної солі. Вміст вологи 45-57%. Консистенція цього продукту злегка ламка, крихка. Смак солоний, але приємний, колір від білого до світло-жовтого. Розсільний сир буває двох видів: м’який і твердий.
5. Сироваткові сири. Продукт з підсирних вершків при виготовленні твердих сортів сиру. Продукт містить корисний сироватковий білок. В процесі виробництва його коагулюють під високою температурою, після чого утворюється ще кілька видів сиру: Рікота (солодкий смак, вміст жиру до 10%) і бруност (солодкий приємний смак і коричневий колір на розрізі).
Якщо ви захочете купити сир у ТМ «Магур», ви зможете бути впевненні в якості і користі продукту!