Користь редиски: що приховує перший овоч на весняному столі
Редис – найраніший, а отже, один із найбажаніших гостей на нашому столі. І, звичайно, його хочеться їсти щодня – дається взнаки зимова нестача вітамінів. Нічого поганого в цьому немає, але чи всім можна їсти багато редис? Давайте розумітися!
КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ РЕДИСУ
Найчастіше до нас на столи потрапляють лише коренеплоди – соковиті та пружні «кульки» насичено-рожевого кольору, зі свіжим ароматом та гостренькою м’якоттю. Однак молоденьке листя теж годиться в їжу. Вони навіть більш вітаміни, ніж плоди, і гарні у легких весняних салатах, виняток становлять лише колючі варіанти. Зелень редиски багата на фолієву кислоту, яка дуже потрібна вагітним жінкам, оскільки допомагає плоду правильно розвиватися.
Що стосується цінних поживних речовин, то в редиску міститься практично вся група В, вітаміни С та РР, а також калій та кальцій, фосфор, залізо та магній. У ній багато фітонцидів, природної клітковини та ефірних олій. Характерну гострину плодам надає гірчична олія, яка має властивість збуджувати апетит.
Цікаво, що спочатку редиска являла собою дрібну редьку, що «невдалася». Через деякий час з неї вивели культуру з більш м’яким смаком та ароматом. Порізаний на часточки коренеплід «втрачає» частину вітамінів через окислення з повітрям і з металом ножа та миски.
У 100 г продукту міститься всього 19 ккал. На білки припадає 1,2 г, на жири – 0,1 г, на вуглеводи – 3,4 г.
ЛІКУВАЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ РЕДИСУ
Всього 250 г коренеплодів забезпечують людину денною нормою вітаміну С. Редис допомагає справлятися з низкою захворювань. Він:
нормалізує перистальтику кишківника;
активізує обмін речовин, уповільнює пухлинні процеси та пригнічує їх розвиток;
знижує кількість шкідливого холестерину та цукру;
підвищує еластичність судин, а отже, покращує роботу серцево-судинної системи;
вирівнює колір обличчя та знімає набряки;
має жовчогінну дію;
його добре вживати при цукровому діабеті, подагрі та ожирінні.
Також лікарі рекомендують редис від застуди, для цього його сік змішують із морквяним.
РЕДИС ДЛЯ СХУДНЕННЯ
Редиска часто призначають при різних дієтах, адже у нього зовсім небагато калорій і повно рослинного білка та клітковини. Для зниження ваги достатньо з’їдати 3-5 коренеплодів щодня.
ШКОДА РЕДИСУ
У коренеплодах містяться ціаногенні глікозиди. В окремих ситуаціях ці речовини негативно впливають на щитовидну залозу, а в найважчому випадку провокують утворення зоба.
ПРОТИПОКАЗАННЯ
Протипоказання
Безконтрольне та постійне вживання редис може зашкодити навіть здоровій людині, але особливо обережним треба бути людям з:
захворюваннями травного тракту, тим більше у гострий період;
виразками, оскільки навіть невелика кількість коренеплодів може спричинити їх загострення;
порушеннями в роботі жовчного міхура, печінки та 12-палої кишки.
В цілому, можна сказати, що редиска приносить набагато більше користі, ніж шкоди, проте її надмірне вживання може бути небезпечним. Тому вживайте помірну кількість коренеплодів та будьте здорові!