Shou biznes
Budʹ krasiva vsegda
  • Купероз на обличчі
    08.02.2023

    Купероз досить неприємне захворювання шкіри, ще менше радості приносить жінкам, коли вони виявляють купероз на обличчі. Купероз - захворювання шкіри, яке виявляється у розширенні судин та утворенні судинних «зірочок».... 

  • Підтяжка обличчя у домашніх умовах
    08.02.2023

    Закон гравітації ніхто не скасовував, і він має значення не тільки для фізиків, а й для косметологів. Адже під впливом сили гравітації при поступовому послаблюванні м'язів овал обличчя втрачає свою чіткість, з'являються... 

  • Як прибрати білі крапки під очима
    08.02.2023

    Білі крапки під очима, звані у народі просянкою, псують настрій і доставляють масу прикрощів їхнім власникам. Насправді, це один із видів вугрової висипки, так звані білі вугри. Позбутися їх досить нескладно, але краще не... 

  • Як зробити французький манікюр самостійно за 15 хвилин
    08.02.2023

    Французький манікюр добре поєднується з будь-яким вбранням: з діловим костюмом або з вечірнім платтям. За однією з версій він і був винайдений, щоб голлівудським актрисам не треба було змінювати колір лаку до кожного вбрання. Французький... 

Вирощуємо кукурудзу: для їжі, зберігання та захисту від протягів

Солодкі зерна кукурудзи – улюблені ласощі багатьох дітей та дорослих, але використовувати культуру можна набагато ширше. Повністю зрілі зерна чудово зберігаються, з них виходять ситні та смачні каші. Культуру використовують як корм для худоби, а цінні кукурудзяні приймочки дуже затребувані в народній медицині. Крім того, ефектні стрункі рослини прикрасять вашу ділянку зеленою живою стіною і захистять ніжніших сусідів по грядці від вітру.

Щоб результати відповідали очікуванням, необхідно садити та доглядати кукурудзу за всіма правилами.

ТЕРМІНИ ПОСАДКИ
Терміни посадки Кукурудзу у промислових масштабах вирощують переважно на півдні України. Однак для власних потреб її можна посадити і на півночі країни, необхідно лише зрушити термін посіву. Так, у центральних та південних районах рослина сіють у середині травня, у Чернігівській, Київській, Житомирській та інших північних областях посів переноситься на кінець травня – початок червня. До цього часу ґрунт трохи підсохне і прогріється до 10˚С, а всі поворотні заморозки пройдуть.

Якщо ви переживаєте, що кукурудза не встигне визріти або хочете поласувати качаном якомога раніше, то проростіть зерна до розсади. Терміни посіву у торфоперегнійні горщики – початок травня. В цьому випадку вже до кінця весни у вас будуть сіянці з 2-3 листочками, які можна без побоювання пересаджувати у відкритий ґрунт.

СУСЕДИ ТА ПОПЕРЕДНИКИ КУКУРУЗИ
Кукурудза не дуже вибаглива щодо рослин-попередників. Вона добре росте після картоплі, озимої злаки, але в той же час її вирощують і як монокультуру. На чорноземному грунті за умови щорічного внесення органіки культура може зростати 6-10 років, менш родючим грунті – до 5 років.

Що стосується овочів-сусідів, то кукурудза найбільше «дружить» з огірками та помідорами. Однак не садіть кукурудзу впритул до них, оскільки вона велика любителька азоту і із задоволенням вибирає його з ґрунту і, наприклад, тим самим огіркам може просто його не дістатись.

Бобові культури – це панацея, вони насичують ґрунт азотом, що корисно для кукурудзи, яка, у свою чергу, дає опору гороху та квасолі. Величезне листя гарбуза прикриє коріння кукурудзи і захистить його від перегріву, а самі гарбузи будуть захищені від холодного вітру.

Сусіди та попередники кукурудзи

Не варто висаджувати кукурудзу поруч із селера і столовим буряком, а також після проса, щоб не провокувати поширення загального шкідника – кукурудзяного метелика.

ВИБІР І ПІДГОТОВКА ҐРУНТУ
Культура буде вам вдячна за світлу відкриту ділянку без протягів та добре удобрену землю з нейтральною чи слабокислою реакцією. При кислому грунті бажано провести вапнування, додаючи на кожні 10 м2 по 3 кг вапна.

Землю під посадку краще готувати з осені. Перекопайте грунт на багнет лопати і внесіть:

витриманий 1,5-2 роки гній або компост (0,5 відра на 1 м2);
деревну золу (0,5 кг на 1 м2).
Навесні перекопайте ґрунт повторно на таку ж глибину і важіть на 1 м2:

калійні добрива (20 г);
азотні добрива (25 г).
ВИБІР СОРТУ І ПІДГОТОВКА ПОСАДОЧНОГО МАТЕРІАЛУ
Вибір сорту та підготовка посадкового матеріалу

Кількість майбутнього врожаю безпосередньо з сортом рослини. На даний момент оптимальними вважаються гібриди – вони витриваліші та врожайніші. Найякісніший посадковий матеріал можна придбати у перевірених продавців.

Якщо зерна були зібрані з власного городу, уважно огляньте їх і виберіть найбільші екземпляри без пошкоджень. Щоб протестувати насіння на схожість, підготуйте 5% сольовий розчин і насипте посадковий матеріал. У вас зійдуть зерна, що осіли на дно.

Тепер необхідно протруїти насіння. Візьміть:

1% марганцівку (1 г);
чисту воду (100мл).
Змішайте інгредієнти і опустіть зерна в розчин на 7-10 хвилин. Потім вийміть, промийте під проточною водою і підсушіть.

Схема посадки кукурудзи

Є кілька схем посадки рослини. Для отримання якісного врожаю сійте рідше: 30 х 70 см. Якщо ви припускаєте використовувати культуру як стіну від вітру, то сійте її частіше – 15 х 60 см. Бажано сіяти відразу кілька рядків культури для кращого перехресного запилення. також можна садити кукурудзу за схемами: 35 х 40-50 см або квадратно-гніздовим способом з інтервалом 45 см (у цьому випадку на 1 м 2 вийде 9 рослин).

Посів кукурудзи

У кожну лунку кладіть по 2-4 зернятка. Глибина їх загортання залежить від вологості ґрунту та стану посадкового матеріалу. У теплу вологу землю набрякле насіння з паростками заглиблюють на 3-4 см. Тверді зерна можна заглибити до 7-10 см. Насіння присипте грунтом і добре полийте.

ПОДАЛЬШИЙ ДОГЛЯД
Після появи 4 справжніх листків сходи необхідно проредити. Видаляйте найслабкі паростки.

Незважаючи на те, що кукурудза непогано переносить посуху, поливи їй все одно потрібні, особливо в період цвітіння та формування качанів. Зволожуйте культуру в міру підсихання ґрунту. І після кожного поливу обов’язково розпушіть міжряддя, щоб зберегти доступ кисню до корінців.

Beremennostʹ i deti
  • Сон малюка
    Сон малюка

    Жоден посібник з виховання дітей не обходитися без конкретної таблиці, в якій зазначено, скільки у відповідному віці дитина повинна спати - скільки разів і скільки годин. Дуже скептично ставлячись до спроб суворої математичної... 

  • Застуда на ранніх термінах вагітності
    Застуда на ранніх термінах вагітності

    У період вагітності організм жінки перебуває у стані імуносупресії. Особливо ослаблений імунітет у ранніх термінах. Природою передбачено, щоб ембріон, як чужорідне тіло, був відторгнутий організмом матері. Але також є... 

  • Народні прикмети про вагітність
    Народні прикмети про вагітність

    У давнину у багатьох народів існували різні прикмети та забобони щодо вагітних жінок, причому багато прикмет дійшли і до наших днів. Що це — звичайні забобони чи особливі правила, покликані захистити майбутню маму? Всі... 

  • Як підготуватися до зачаття дитини? Корисні поради для майбутніх мам
    Як підготуватися до зачаття дитини? Корисні поради для майбутніх мам

    Багато сімейних пар, ухваливши рішення стати батьками, щиро дивуються: а навіщо щось планувати, якщо дитина ще навіть не зачата? Лікарі ж абсолютно впевнені, що планування зачаття, а не тільки вагітності – зовсім не забаганка,... 

Comments are closed.

Zdorovʹye vsey semʹi